NDSU North Dakota State University
Fargo, N.D.
library-image

NDSU Institutional Repository

Water Resource Experiment Station

Show full item record

Files
  • Arch 771 Water Property Analysis.m4v (30.5Mb)
  • Preview
  • Load
  • Three Part Analysis.m4v (69.9Mb)
  • Preview
  • Load
  • Building Detail (1.06Mb)
  • Preview
  • Load
  • Entrance Perspective (1.92Mb)
  • Preview
  • Load
  • Final Presentation (69.5Mb)
  • Preview
  • Load
  • Interior Perspective (779.Kb)
  • Preview
  • Load
  • Longitudinal Section (331.Kb)
  • Preview
  • Load
  • Pond Perspective (767.Kb)
  • Preview
  • Load
  • Roof Perspective (1.31Mb)
  • Preview
  • Load
  • Site Map (35.7Mb)
  • Preview
  • Load
  • Transverse Section (429.Kb)
  • Preview
  • Load
  • Water Resource Experiment Station (77.4Mb)
  • Preview
  • Load
  • Water Resource Experiment Station Process (9.99Mb)
  • Preview
  • Load
Click to view higher resolution file
Three Part Analysis.m4v
Title: Water Resource Experiment Station
Author: Jenny, Cody
Abstract: Students in this studio were asked to design a Water Resource Experiment Station at a site on the bank of the Missouri River west of Linton and South of Bismarck, North Dakota. The students were given presentations by studio collaborators from the Biology Department and the Department of Civil Engineering concerning the use of constructed wetlands to clean waste water from the laboratory and rain water harvesting from the building’s exterior to add fresh water to the clean waste water for the use of the laboratory. Each design is approximately 20,000 square feet in area, has public parking and public toilets accessible from the exterior and is intended to be open to the public for their use after hours and on the weekends. My design was inspired by the cycle of life found on the site. As the Missouri River rises the land is washed out and new life develops. I took this idea and created my graphic parti. With the parti I developed a form around the site conditions and sun patterns. I buried half of my building into the earth creating a very integrated building with the site. The saw tooth form came from the form of the parti, which allowed for sun protection in the office wing. Several retaining walls were integrated into the design of the building in order to create protection from erosion. The retaining walls became switch back paths to allow for a better view from the top of the roof.
Date: 2011-11
Subject: ARCH 771 - Advanced Architectural Design
Permalink: http://hdl.handle.net/10365/19117

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search DSpace



Advanced Search

Browse

Your Account